Elina Ketonen: Mielenterveysambulanssi voisi olla osaratkaisu kasvaviin mielenterveyshaasteisiin
Sosiaali & Terveysala Tänään -lehti kirjoitti viimeisimmässä lehdessään muun muassa mielenterveysteemasta. Lehden artikkelin mukaan mielenterveyshaasteet kärjistyvät ja hyvinvointialueilla olisi hyvä vahvistaa järjestöyhteistyötä mielenterveyskentällä.
Mieli ry:n kriisitoimintojen johtaja Sanna Vesikansa totesi, että ”Mielenterveyskriisiä pystytään ratkaisemaan vain siten, että saadaan kaikki mahdolliset resurssit käyttöön ja toimimaan samaan suuntaan. Hyvinvointialueiden ja järjestöjen hyvä kumppanuus on osa ratkaisua.”
Ja kuten jo 16.4.2024 kirjoitin: ” Ennaltaehkäiseviin palveluihin panostaminen on aina lähes kaikkien päättäjien huulilla, mutta totuus on kuitenkin karua luettavaa, kun lakisääteisten palveluiden tuottamiseenkaan hädin tuskin riittää varat. Toivon, että voisimme löytää innovatiivisia, luovia ja kustannusvaikuttavia tapoja ihmisten auttamiseen, jotta myös ennaltaehkäiseviä palveluita voitaisiin jatkossa kasvattaa.”
Yksi innovatiivisista ratkaisuista voisi Kymenlaakson hyvinvointialueellakin olla mielenterveysambulanssin pilotointi, josta esimerkiksi Pirkanmaalla ja Turussa on pilotoinnin myötä saatu positiivisia vaikutuksia. Laajemmalle alueelle pysyvämpää ratkaisua liikkuvasta mielenterveysavusta ei ole vielä saatu. Monelle tuttu some-lääkäri Atte Virolainenkin on tällä hetkellä työstämässä omaa mielenterveysambulanssiaan käyttökuntoon. Kehottaisin Kymenlaakson hyvinvointialueen mielenterveyspuolen ammattilaisia tarjoamaan hänelle yhteistyötä, mikäli meillä ei oman tuotannon mielenterveysambulanssia lähdetä kokeilemaan.
Tätä viimeisintä kannattaisin, sillä lisääntyvään lasten ja nuorten hätään on puututtava nyt eikä huomenna. Kunnat meinaavat leikata lapsilta ja nuorilta ruohonjuuren tasolta. Esimerkiksi Kouvolassa suunnitellaan koulunkäyntiavustajien vähentämistä. Tämä tullee kaatumaan hyvinvointialueen niskaan ennemmin tai myöhemmin. Lakisääteisistä palveluista on pystyttävä siirtämään varoja ennaltaehkäiseviin toimiin. On se sitten omaa palvelua tai uutta kumppanuutta nimenomaan mielenterveyspalveluita tarjoavien yhdistysten kanssa.
Mielenterveysambulanssissa voisi samassa kyydissä voisi istua sekä mielenterveysalan ammattilainen kuin sosiaalihuollon ammattilainenkin. Mitä todennäköisemmin kuormitus jostain kohtaa hoitoketjuja kevenisi ja asiakas ja hänen läheisensä saisivat nopeasti apua tilanteeseensa.
Voisiko mielenterveysambulanssista olla Kymenlaaksossakin osaratkaisu kasvaviin mielenterveyshaasteisiin?
Elina Ketonen
Kymenlaakson hyvinvointialueen valtuutettu