Tapio Karvonen: Miltä Kymenlaakson sote-järjestelmä näyttää tulevaisuudessa?
Tiistaina 8.10.2024 Kymenlaakson hyvinvointialueen aluehallitus teki päätöksen palveluverkkoon liittyvistä terveysasemista.
Päätöksessä pienet terveysaseman Miehikkälässä, Elimäellä ja Jaalassa saivat jatkoaikaa. Aluehallitus haluaa selvittää, miten näiden terveysasemien asiakkaiden palvelut tulevaisuudessa järjestetään, ja vasta tämän selvityksen jälkeen päätökseen palataan. Ovatko haja-asutusalueiden palvelut järjestettävissä liikkuvina palveluina vai jollakin uudenmuotoisella liikkuvalla palvelulla, joka tietyin väliajoin olisi asukkaiden käytössä?
Hyvinvointialueella on kyllä käytössä lähipalveluja, esim. kotihoitoon liittyvät palvelut, mutta voisiko uusi palvelumuoto olla esim. palvelubussi, josta saat verenpainemittaukset, rokotukset, laboratoriopalvelut ja ehkäpä jopa hammashoidon peruspalveluja.
Onko tämä realistinen kuva liikkuvista palveluista, vai kaatuuko tämä rahaan tai paremminkin sen puutteeseen? Sen näkee, kun selvitykset valmistuvat syksyn aikana.
Hyvinvointialueuudistuksessa palvelujen painopistettä halutaan siirtää erikoissairaanhoidosta perusterveydenhoidon ja ennaltaehkäisevien toimien suuntaan. Tällöin hoito alkaisi jo oireiden alkuvaiheessa ja hoidosta selvittäisiin perusterveydenhuollon toimenpiteillä. Jos perusterveydenhoitoon pääsyä nopeutetaan ja vahvistetaan, niin potilas on tyytyväinen ja erikoissairaanhoitoon ohjauksen tarve vähenee ja kustannuksissa säästetään.
Perusterveydenhuollon ja ennaltaehkäisevän toiminnan vahvistamiseen tarvitsemme lisäeuroja, sillä nykyisiä potilaita, eikä näin ollen euroja, erikoissairaanhoidosta voi pois ottaa. Näyttääkin siltä, että jos lisärahaa ei sisälle syötetä, niin perusterveydenhuollon ja samalla ennaltaehkäisevän hoidon kehittäminen on mahdotonta. Juuri nämä toimet ovat välttämättömiä rahoituksen riittämiselle tulevaisuudessa. Tuntuu, että olemme kehässä, josta ulospääsyä ei ole. Jotenkin peli on vihellettävä poikki, jotta järkevä ja oikea-aikainen hoitoonohjaus saadaan toteutumaan.
Valtioneuvosto julkisti kuluneella viikolla tavoitteensa Kela-korvausten muutoslinjauksista. Mukana paletissa ovat mm. Kela-korvausten kohdistaminen palveluihin, joiden saatavuus on hyvinvointialueilla heikkoa (mm. gynekologi ja silmätaudit). Linjauksissa fysioterapiapalvelut siirrettäisiin Kela-korvausten piiriin. Näin tapahtuisi myös hedelmöityshoitojen osalta.
Mielenkiintoinen linjaus on valtakunnallinen valinnanvapauspilotti, jossa 65 täyttäneet pääsisivät yksityiselle yleislääkärille terveydenhuollon asiakasmaksun suuruisella maksulla. Tulevaisuuteen tähtäävä on myös omalääkärimallin kehittäminen, jossa tavoitteena on hoidon jatkuvuuden tehostaminen.
Sote-järjestelmämme on tilanteessa, jossa uudet avaukset ovat tärkeitä. Henkilöstövaje ja rahoitusvaje vaativat uusia ratkaisuja, ja nämä kehittämishankkeet ovat tervetulleita sote-keskusteluun.
Tapio Karvonen
Kymenlaakson aluehallituksen jäsen, kokoomuksen aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja