Saara Kiventöyry: Liikkumattomuuden hinta
Elämme yltäkylläisyydessä ja ruokakaupassa on mahdotonta asioida ohittamatta herkku – ja karkkihyllyjä. Liikkuminen on monella liian vähäistä, töihin mennään autolla, kaupassa käydään autolla, harrastuksiin mennään autolla. Jatkuva kiireen tunne aiheuttaa sen, ettei mietitä ruokavaliota, kunhan jotain syödään. Samasta syystä koetaan, että ei ole myöskään aikaa liikkua. Jo syntyneet fyysiset vaivat koetaan esteenä liikkumiselle.
UKK-instituutti on tutkimuksessa todennut, että suositusta vähäisempi reippaan ja rasittavan liikkumisen määrä eli liikkumattomuus aiheuttaa Suomessa vuosittain yli 3 miljardin euron kustannukset. Liikkumattomuus lisää riskiä useille kansansairauksille, kuten tyypin 2 diabetekselle ja sydän- ja verisuonisairauksille. Työnantajat tukevat henkilöstöeduin työntekijöiden liikuntaharrastuksia ja fyysistä hyvinvointia. Lisäksi Aikuisten Liikuntatunti haastaa työnantajat ja työntekijät liikkumaan työajalla.
Kymenlaakson hyvinvointialueella on otettu käyttöön liikuntaresepti, jonka avulla voidaan ihmisiä ohjata sosiaali – ja terveydenhuollon palveluista kuntien liikuntaneuvontaan. Hyvinvointialueelle on myös palkattu kaksi hyvinvointivalmentajaa, joihin voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä ja ilman lähetettä. Arkiliikuntaan ja muuhun kevyeen liikuskeluun pitäisi panostaa enemmän ja se tulee huomioida mm. kaupunkisuunnittelussa. Se, että liikkuu tunnin kolme kertaa viikossa, ei helposti korvaa 12 tunnin päivittäistä passiivista istumista.
Terveydenhuollossa painopistettä yritetään siirtää pois kalliista erikoissairaanhoidosta ennalta ehkäisyyn ja perusterveydenhuoltoon, johon työterveys myöskin kuuluu. Kuitenkin melko korkealta taholta on arvosteltu tehotonta puuhastelua työterveydessä. Itse tiedän, että työterveyshuollossa pystytään tällä hetkellä tekemään myös ennalta ehkäisevää työtä ja kannustamaan työntekijöitä huolehtimaan itse itsestään paremmin. Terveystarkastuksissa on aikaa käydä läpi ruokavaliota ja liikuntatottumuksia, ehdotetaan niihin muutoksia ja kannustetaan elämäntapamuutoksiin. Työntekijöitä vastuutetaan liikkumaan ja mahdollisuuksien mukaan tekemään terveellisempiä ruokavalintoja hyvinvoinnin ja työkyvyn takia. Yksilöä ei pakolla liikkeelle saa, mutta kannustamalla ja tarjoamalla matalalla kynnyksellä ohjausta ja neuvontaa. Kaikki askeleet ja liikkuminen tukevat sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia.
Saara Kiventöyry
työterveyshuollon erikoislääkäri,
Kymenlaakson hyvinvointialueen valtuutettu,
Hyvinvoinnin – ja terveydenedistämisen lautakunnan jäsen
https://www.aikuistenliikuntatunti.fi/
https://kymenhva.fi/uutiset/digitaalinen-liikuntalahete-kayttoon-kymenlaaksossa/
https://kymenhva.fi/terveys-ja-sairaanhoito/terveytta-edistavat-elintavat/hyvinvointivalmennus/