Johanna Hasu: Sairaaloiden päivystykset uuden edessä
Sairaat lapset, aikuiset ja iäkkäät ihmiset istuvat päivystyspoliklinikoilla välillä tuntikausia.
Hoitohenkilökunnalla on jatkuva kiire. Ambulanssit tuovat potilaita, joita hoidetaan kiireellisyyden mukaan. Potilaspaikat ovat täyttyneet jo tunteja sitten. Osa potilaista odottaa kotiutusta, kunhan joku ehtisi viimeiset tutkimustulokset vielä tarkistamaan, antamaan hoito-ohjeet ja reseptit sekä soittamaan hakijan paikalle.
Hoitohenkilökunta tekee kaikkensa, jotta asiakaspalvelu pelaisi, mutta se ei riitä. Syyt ovat muualla, mutta seuraukset näkyvät varsinkin päivystyksessä. Tämä kaikki on kipeästi tiedossa, vaikka apua tarvitsevasta voi tuntua siltä, että homma ei ole tällä hetkellä kenenkään hanskassa eikä vastuuseen saa ketään.
Päivystyksiä kuormittavat myös ikääntyneet ihmiset, jotka eivät enää pärjää kotona. Tehostetun
asumisen paikkoja on runsaasti vähennetty ja tämä johtaa siihen, että ihmiset, jotka tarvitsisivat
sieltä paikan, joutuvat odottamaan kotonaan. Odottaessa tehostetun asumisen paikkaa kunto
edelleen heikkenee, joudutaan sairaalaan, sieltä taas huonokuntoisena kotiin jne. Tilanne
kuormittaa päivystyksiä ja hoitoa vaativaa ihmistä. Tämähän ei ole hyvää asiakaspalvelua eikä
kustannustehokasta toimintaa.
Päivystystä ja palvelujen keskittämistä koskeva lainsäädäntö on pysynyt vuosia samana, vaikka
toimintaympäristö on radikaalisti muuttunut. Palvelujärjestelmäämme rasittavat mm. hoito- ja
palveluvelka sekä valtion velkaantuminen. Hyvinvointialueiden synnytystuskat ovat olleet kovia ja kovemmiksi vielä lisääntyvät, kun tarvomme eteenpäin valtion supistamalla rahoituksella ja yrittäen palvella alueidemme asukkaita.
Voimmeko tehdä jotakin toisin? Kyllä voimme, mutta taikatemppuja ei ole tarjolla, ainoastaan pitkä tie, jolla taivaltaminen vaatii tietoa väestön tulevaisuuden palvelutarpeista, osaajien riittävyydestä, se vaatii huolellista suunnittelua ja ympäristön muutosten ymmärtämistä. Tällä hetkellä osaajat eivät riitä ja palvelujen painopiste on erikoissairaanhoidossa. Se tulisikin siirtää perusterveydenhuoltoon terveyden edistämiseen ja sairauksien ennaltaehkäisyyn sekä resurssien vahvistamiseen. Perustason päivystyspalvelujen tuottaminen laajalla ilta- ja viikonloppupäivystyksellä on tarkoituksenmukaisempaa toimintaa. Toiminnan painopisteiden muuttaminen tulee toteuttaa hallitusti, että emme joudu ojasta allikkoon.
Täällä Kymenlaakson hyvinvointialueella on päivystykset Kotkassa ja Kouvolassa, ne halutaan pitää edelleenkin. Päivystysten asiakasmäärät ovat suuria molemmissa pisteissä eikä niiden
yhdistämiseen ole tiloja eikä resursseja. Myös siirtoihin tarvittavat ambulanssi- ja taksikuljetukset tulevat kalliiksi. Muutoksia on tehtävä päivystysasioissa paljon. Muutoksen käytännön tekijöiden ymmärtämättömyydestä ei nykyinen tilanne johdu. Jos vaihtoehtoina ovat veronkorotukset ja maksujen nostot tai palvelujen uudelleen muokkaaminen ilman, että mikään toiminta kokonaisuudessaan lakkautettaisiin, uskon, että Kymenlaakson asukkaat mieluummin valitsevat palvelut. Haaste on siinä, että sairaaloiden todellisuus täytyy saada vastaamaan taloudellista todellisuutta. Se vaatii kaikilta asenteista luopumista, uudenlaista ajattelua, innovointia – ja aikaa.
Johanna Hasu
Kymenlaakson hyvinvointialueen valtuutettu, palvelulautakunnan puheenjohtaja