Hilla Kauhanen: Mitä demokratia saa maksaa?
Viime viikkoina paikallislehtien palstoilla on spekuloitu hyvinvointialueiden luottamushenkilöiden palkkioita, niiden suuruutta ja oikeudenmukaisuutta. Luottamushenkilöjärjestelmä on saatettu kommenttipalstoilla leimata ylimääräiseksi kulueräksi, jossa karikatyyrisesti kokouksissa kampaviinereitä nauttivat poliitikot istuvat kokouksissa kokouspalkkioiden kiilto silmissä. Todellisuudessa taustalla on tunteja töitä, perehtymistä ja keskusteluja. Palkkiot on määritelty hyvinvointialueiden hallintosäännöissä ja ne ovat julkista tietoa. Päätettävät asiat ovat monitahoisia ja niillä on vaikutusta jokaisen hyvinvointialueen asukkaan arkeen. Palkkiota ja järjestelmää on tärkeää tarkastella myös demokratian näkökulmasta ja siitä, mitä demokratia saa maksaa.
Aikakautena, jolloin taistelu demokratioiden säilymisestä ja vallasta käy kiivaana on demokratian puolustaminen ja demokraattisen päätöksentekojärjestelmän arvostaminen tärkeämpää kuin aikoihin. Hyvinvointialueet ovat osa demokraattista päätöksentekojärjestelmää eivätkä ne ole immuuneja ympäröiville muutosvoimille; demokratian kriisiytymiselle, populismin nousulle, tiukkenevalle taloustilanteelle ja yhteiskunnan polarisoitumiselle.
Demokratia tarvitsee edustajansa ja arvopohjaiselle päätöksenteolle tulee olla jalansijaa hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta koskevissa asioissa. Hyvinvointialueet pystyvät toimimaan lähidemokratian vahvistajina. Tämä vaatii, että myös kannustimet ovat olemassa sekä avoimesti nähtävissä lisäten luottamusta ja läpinäkyvyyttä demokraattista järjestelmää kohtaan. Samalla on kuitenkin syytä todeta, että kustannusten tulee pysyä kohtuullisina ja varmistaa päätöksenteon resursseja käytetään tehokkaasti edistäen demokraattisia arvoja yhteiskunnassa. Osallisuutta palvelujen käyttäjien osalta tulee myös lisätä. Vaaleilla valitut luottamushenkilöt toimivat linkkinä alueiden asukkaiden ja päätöksenteon välillä.
Demokratia ei ole ilmaista vaan se on arvo, joka vaatii panostuksia ei vain rahallisesti vaan tekojen kautta. Hyvinvointialueet ovat vasta taipaleensa alussa ja alueellinen demokraattinen päätöksentekojärjestelmä muotoutumassa. On jokaisen päättäjän vastuulla olla luomassa luottamusta demokraattista järjestelmää kohtaan.
Hilla Kauhanen
Etelä-Karjalan hyvinvointialueen valtuutettu