Minna Ahokas: Rohkealla palvelurakenteen uudistamisella on mahdollista katkaista kustannusten kasvu heikentämättä palvelun laatua ja saatavuutta
Ikääntyvä väestö haastaa hyvinvointialueiden palvelurakennetta kiihtyvällä vauhdilla. Ikääntyminen ei ole sairaus, eikä siten suoraan vaadi terveydenhuollon palvelua. Ikääntymisen seurauksena toimintakyky heikkenee, yksinäisyys ja turvattomuus lisääntyy ja apua tarvitaan monissa arkisissa toimissa.
Ikäihmisten perhehoito on yksi sosiaalihuollon palveluista yhteisöllisen ja ympärivuorokautisen palveluasumisen rinnalla.
Perhehoito tukee tutkitusti fyysisen hyvinvoinnin lisäksi myös psykososiaalista hyvinvointia kohentamalla mielialaa ja vähentämällä yksinäisyyden ja turvattomuuden tunteita. Se myös palauttaa ja ylläpitää toimintakykyä ja siten tukee itsenäisyyttä ja vahvistaa kokemusta osallisuudesta ja merkityksellisyydestä. Perhehoito mahdollistaa myös totutun elämäntavan jatkumisen vaikka asuminen omassa kodissa ei enää olisi mahdollista.
Perhehoito on yhteistä arkea, hoivaa ja huolenpitoa sekä pysyviksi rakentuvia ihmissuhteita. Hyvinvointialue tekee perhehoitajan kanssa toimeksiantosopimuksen, jolla hoivan ja huolenpidon tehtävä siirretään perhehoitajalle toteutettavaksi hänen yksityiskodissaan. Perhehoito ei ole pelkästään vaikuttava, vaan myös kustannustehokas asumisen ja hoivan muoto ikäihmisille. Kustannuksiltaan perhehoito on huomattavasti muita palvelumuotoja edullisempaa. Perhehoito on puolet edullisempaa kuin ympärivuorokautinen palveluasuminen. Valtakunnallisesti on laskettu, että kolmas päivittäinen kotihoidon käynti tulee kalliimmaksi kuin vuorokausi perhehoidossa.
Perhehoitaja ei ole sote -ammattilainen, vaan tehtävään ennakkovalmennettu ja henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan sopiva henkilö. Perhehoitoa lisäämällä on mahdollista helpottaa työvoimapulaa, sekä vapauttamalla henkilöstöä raskaampiin hoitomuotoihin että mahdollistamalla lisähenkilöstön palkkausta kokonaiskustannusten nousematta.
Perhehoitoa tarjotaan myös lastensuojelun sijaishuoltona, vammaispalveluissa sekä mielenterveyskuntoutujille.
Palvelurakennetta on rohkeasti muutettava perhehoidon kaltaisten palveluiden suuntaan. On etsittävä palveluita, joilla voidaan taata asiakkaan tarpeisiin vastaava hoito laadukkaasti ja samalla kustannustehokkaasti.
Minna Ahokas
Kymenlaakson hyvinvointialueen varavaltuutettu
Perhehoitoliitto ry:n puheenjohtaja