Johanna Hasu: Asuminen on ihmisen elämisen perusta
Asunnottomuuden vähentämisen tehokeinot ovat asunnottomuuden ennaltaehkäisyn vahvistaminen sekä sen uusiutumisen torjunta. Asunnottomuus voi olla myös oma valinta. Osa ei halua hankkia omaa osoitetta (PL käyttö) pelätessään esimerkiksi velkojia.
Helmikuussa 2023 Suomessa laskettiin olevan 3 686 asunnotonta. Määrät ovat vähentyneet verrattuna Euroopan ennätysvauhtiin. Meillä oli 1987 noin 20 000 ja 2022 yhteensä 2 686 asunnotonta, joista maahanmuuttaja taustaisia oli 621. Ongelma oli suurin pääkaupunkiseudulla.
Suurimmat riskit ovat kriisit kuten erotilanteet, työttömyys, luottotietojen menetys, päihteiden ja huumeiden käyttö, sairastuminen ja puolison kuolema. Maahanmuuttajia tilanteeseen ajaa heikko työllistyminen, matala tulotaso sekä syrjintä vuokra-asuntomarkkinoilla.
Asunnottomuuden poistaminen edellyttää toimivien asumis- ja tukiratkaisujen järjestämistä kriittisille asiakasryhmille, kuten huumeita käyttäville, rikosseuraamusasiakkaille, nuorille ja paljon palveluja käyttäville. Hyvinvointialueella on tärkeä rooli riskien ennaltaehkäisyssä erityisesti lasten ja nuorten kohdalla.
Selvitäkseen asumisen kustannuksista vuokrien tulee olla kohtuuhintaisia. Näin vuokrat tulee maksettua eikä häätö ole heti edessä. Moni tarvitsee lähitukea ja opastusta asumisesta.
Asuntoneuvonta ei voi olla vain yhden tahon vastuulla. Yhteistyötä tulee tehdä tiiviisti eri kohderyhmien välillä, jotta välittömästi reagoidaan eri asiakasryhmien tarpeisiin. Hyvinvointialueet, kunnat, poliisi ja kolmannen sektorin toimijat ovat paljon vartijoita. Näiden on opittava keskustelemaan ja toimimaan keskenään. Asuntopolitiikassa tulee huolehtia siitä, että tarjolla on tukikelpoisia vuokra-asuntoja sekä lyhytaikaisten asuntojen varanto akuuttiin asunnottomuuteen.
Putka ei ole poliisin mukaan sopiva päihtyneen säilytykseen ja avuntarpeen arvioon. Kunnissa tulee varmistaa, että selviämistoiminta ja katkaisuhoito toteutetaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon ja poliisin kanssa yhteistyönä.
Isoissa kunnissa tilanne vastaa hieman liioiteltuna suurkatastrofitilannetta, jossa pyritään vastaamaan nopeasti akuuttiin tilanteeseen. Mitä pidempään joudutaan odottamaan asumisratkaisua, sitä turhautuneempia ja toivottomampia asunnottomista tulee.
Päättäjillä ja johtajilla on peiliin katsomisen paikka. Tyydyttävää ratkaisua ruuhkautuneisiin tilanteisiin ei heti löydy. Kunnilla ja hyvinvointialueilla rahat ovat joko loppu tai ainakin vähissä. Luovuttaminen ei ole vaihtoehto, jotta asunnottomuus saadaan haltuun. Mikä siis neuvoksi?
Yksi neuvo on tutustua Kotkan uuteen asunnottomuusohjelmaan 2023-2027 ”Omaan kotiin Kotkassa”. Ohjelma on erittäin hyvä. Siinä huomioidaan laajasti erityisryhmät ja asunnottomuuteen vaikuttavat keinot. Kotka panostaa myös asunnottomuuden ennaltaehkäisyyn ja esittää toimenpiteitä koko maakunnalle ja hyvinvointialueelle.
Tämä on koko Kymenlaakson asia.
Johanna Hasu
Kymenlaakson hyvinvointialueen valtuutettu