Tapio Karvonen: Hyvinvointialueen hallintosäännöstä
Hallintosääntö on hyvinvointialueen perusasiakirja, missä kerrotaan varsin yksityiskohtaisesti hyvinvointialueen toiminnan järjestämisestä, virkamies- ja lautakuntarakenteesta, tehtävistä ja tehtävien rajoista.
Yksi kirjaus hallintosäännössä on ollut kokoomusryhmälle hieman vaikea sulattaa. Tuo kirjaus on nyt siirretty TA:n toimeenpano-ohjeeseen, jonka aluehallitus hyväksyy vuosittain talousarviovuoden alussa, kun varsinainen talousarvio on hyväksytty. Kokoomusryhmää on hiertänyt kirjaus talousarvion ulkopuolisten investointien hyväksymismenettelystä, minkä osalta toimeenpano-ohjeessa on kirjattu hyvinvointialuejohtajalle hyväksymisvaltuutus aina 3M€ saakka. Kokoomusryhmässä pidetään tärkeänä, että kaikki investointivaltuuksiin kuuluvat erät ovat mukana talousarviossa. Mikäli investointeihin halutaan myös suunnitelman ulkopuolelta tulevia toimeksiantoja, niin tällöin hyväksyntämenettelyn pitäisi käydä läpi normaali prosessi talousarviomuutoksineen.
Talousarvion ulkopuolisten erien osalta on kyllä tehty valmistelussa selväksi, että oikeus kohdistuisi pelkästään esimerkiksi välttämättömiin, nopeutta vaativiin korjauksiin ja laiteuusintoihin, ja pelkoa talousarvion ylittymisestä ei näiltä osin ole. Perustelu kuulostaa valtuuksiin nähden ohuelta. Olisikin syytä jo seuraavassa talousarviovalmistelussa pohtia, olisiko tämän toimintatavan sijaan syytä ottaa talousarvioon erillisen varauksen esim. pieninvestoinneille. Tämä osaltaan olisi tätä epämääräisyyttä poistamassa.
Tämän kevään viimeisenä ponnistuksena on seuraavaa valtuustokautta varten tuleva hallintosääntömuutos, mikä on syytä saada päätöksentekoon jo tällä valtuustokaudella. Nykyisistä lautakunnista on selkeästi kuulunut tarvetta päätöksenteon lisäämiselle. Lautakunnan jäsenet ovat olleet turhautuneita kokouksista, joissa päätettävää ei ole. Lausunto- ja seuraaja-automaatteina koetut lautakunnat ovat omalta osaltaan vähentämässä kiinnostusta vaikuttamiseen hyvinvointialueella. Sama koskettaa myös valtuustoa, jonka päätösvalta rajoittuu talousarvion hyväksymiseen ja tilinpäätöksen kuittaamiseen. Tämä turhautumisen osalta meidän on poliittisten ryhmien yhteistyönä löydettävä ratkaisu, jossa päätösvaltaa hajautetaan, valtuuston asemaa ylimpänä päätöksentekijänä kohennetaan ja lautakuntien asemaa valmistelevana toimielimenä vahvistetaan.
Suomessa on kaksi hyvinvointialuetta, joiden organisaatio muistuttaa kuntaorganisaatiota päätöksenteossa, ja alustavien tietojen mukaan nuo alueet jatkavat samalla rakenteella myös seuraavaan valtuustokauteen. Meille tämä muutos tarkoittaisi koko hallintorakenteen ja valmistelurakenteen uudistamista, ja niihin lisäpanostusta työvoiman osalta, eikä Kokoomus-ryhmän enemmistö ole siihen muutokseen valmis. Ryhmämme enemmistö kannattaa selkeästi nykyisen organisaatiomallilla jatkamista, mikäli rakenteemme puutteet tunnistetaan ja päätöksentekoa saadaan siirrettyä niin valtuustolle kuin lautakunnillekin.
Tapio Karvonen
Kokoomuksen Kymenlaakson aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja ja aluehallituksen jäsen