Birgit Koskela: Hyvinvointialueen asumispalveluista
Hyvinvointialueen valtuuston kokouksessa 19.11 hyväksyimme hyvinvointialueen
asumispalveluiden selvityksen tuleville vuosille. Selvitys ei pitänyt sisällään kotona asumisen palveluita ja siihen liittyvää kotihoitoa.
Selvitys on laaja, monipuolinen ja tulevaisuuden haasteisiin vastaava asumispalveluselvitys, tuetun asumisen, yhteisöllisen asumisen, ympärivuorokautisen palveluasumisen, mielenterveys- ja päihdepalveluiden sekä vammaisten ja kehitysvammaisten asumiseen liittyvä selvitys.
Koko Kymenlaakson hyvinvointialue on suurien haasteiden edessä talouden näkökulmasta, arvio alijäämästä on noin 105 M€ tämän vuoden lopussa. Valtuutetut tulevat olemaan jatkossakin vaikeiden päätösten edessä talouden tasapainottamiseksi mm. uusia toimintatapoja, tuottavuuden lisäämistä ja organisaation liiallista paisuttamista tulee tarkastella kriittisesti.
Niin sanottu kenttätyö kaipaa tekijöitä koko hyvinvointisektorilla.
Kymsoten hallituksessa viime kaudella teimme jo tulevaisuuteen tähtääviä toimenpiteitä.
Ikäihmisten määrän lisääntyessä, suljimme useita ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkoja ja tulevina vuosina, vuoteen 2028 asti, paikkoja edelleen vähennettäisiin tämän selvityksen mukaan arviolta noin 150 paikkaa. Haastetta tulee varmasti olemaan tämän tavoitteen saavuttamisessa.
Yhteisöllisen palveluasumisen paikkoja sen sijaan suunnitellaan rakennettavan kaupunkien
keskustoihin. Harkintaa joudutaan varmasti tekemään, että rakennetaanko uutta, investoidaan olemassa oleviin rakennuksiin vai ostetaanko yksityisiltä palvelutuottajilta.
Kymen Tuki Oy ja Kouvolan Asunnot Oy ovat jo pitkään neuvotelleet ns. Pukimon korttelin
rakentamisesta sekä opiskelija-asuntojen että yhteisöllisen asumisen paikoiksi. Kouvolan kaupungin asuntomessujen aikaan perustimme Korialle Virkkulankylän yhteisöllistä
asumista varten. Se ei ole kuitenkaan ollut kaikilta osin ikäihmisten haluttu asumispaikka.
Syitä on varmasti monia – aina sijainnista alkaen.
Tämän päivän suuntaus koko Suomessa on, että osa ikäihmisistä haluaa muuttaa kasvukeskuksiin ja taajamiin palveluiden ja muiden aktiviteettien lähelle. Turvattomuus ja yksinäisyys lisäävät myös heidän muuttohalukkuuttaan.
Perhehoidon lisääminen, omaishoitajien aseman parempi huomioiminen, kotipalvelun lisääminen sekä kuntoukseen panostaminen ovat myös tärkeitä, kun huolehdimme ikäihmisistä unohtamatta inhimillisyyttä hoitopaikkoja tarjottaessa.
Selvityksessä vammaispalvelujen osalta korostuu yhteisöllinen asuminen sekä yksilöllinen
asuminen asumisvalmennuksen kautta. Monet vammaiset arvostavat myös yksityisyyttä ja
selviytymistä omin avuin, käyväthän monet nuoret myös päivä-ja työtoiminnassa, mikä tuo heille luottamusta normaali arjessa pärjäämiseen. Uusia kodinomaisia palveluyksiköitä on suunnitelmissa rakentaa hyvinvointialueelle tulevina vuosina samalla kun vanhoista epäkäytännöllisistä tiloista luovutaan.
Kaikki edellä mainitut toimenpiteet pitävät sisällään myös riskejä, joista mm. henkilöstön
saatavuus saattaa olla ongelmallista kun samalla ikäihmisten määrä hyvinvointialueella kasvaa.
Toisena riskitekijänä on varmasti investointien vuosittain nousevat kustannukset.
Monenlaisia haasteita hyvinvointialueellamme riittää, mutta jo Kymsoten aikaan teimme monia
tulevaisuuteen tähtääviä toimenpiteitä mitä muut hyvinvointialueet vasta suunnittelevat.
Birgit Koskela
Kymenlaakson hyvinvointialueen varavaltuutettu
Kymen Tuki Oy:n hallituksen jäsen