Mervi Liimatainen: Odottavan aika on pitkä
Kymenlaakson pelastustoimessa tärkeä rooli on vapaapalokunnilla, jotka usein ensimmäisinä lähtevät alueensa tulipaloa sammuttamaan tai ensivastetehtäviin antamaan apua hädässä olevalle. Kun talo palaa tai sairaskohtaus yllättää, voi odottavan aika olla tosi pitkä, jos apu lähtee kauempaa naapurikunnasta.
Valtakunnallisesti on arvioitu, että yhteiskunta hyötyy vapaaehtoisten palokuntien toiminnasta 1,25 miljardia euroa joka vuosi. Hyöty tulee erityisesti pelastettujen ihmishenkien ja pelastetun omaisuuden arvosta.
Pyhtäällä on kaksi virkeää ja elinvoimaista vapaapalokuntaa: Pyhtään ja Siltakylän VPKt. Molemmista ensivasteyksikkö lähtee viidessä minuutissa liikkeelle. Samassa ajassa Siltakylästä sammutusyksikkö lähtee liikkeelle – Pyhtään kirkonkylästä minuutin, pari myöhemmin.
Noin kaksi vuotta sitten joulun alla 2022 Kymenlaakson pelastustoimen johtokunta hyväksyi Siltakylän VPK:n uuden paloaseman tarveselvityksen ja lähetti sen hankesuunnittelun käynnistämistä varten Kymenlaakson hyvinvointialueelle. Runsaat 40 vuotta sitten teollisuushalliksi rakennettu tila oli tullut elinkaarensa päähän. Myös sisäilmaongelmat on tunnistettu. Ajatuksena oli, että uusi paloasema voitaisiin ottaa käyttöön alkuvuodesta 2025.
Pyhtään kunnanvaltuustolla oli ilo kuulla pelastusjohtaja Juhani Carlsonin esitys Kymenlaakson pelastustoimen tilanteesta. Tietenkin me pyhtääläiset olimme erityisesti kiinnostuneita, missä mennään Siltakylän uuden paloaseman osalta. Emme ole huomanneet, että kuokka tai kaivinkoneen kauha olisivat osuneet maahan.
Tähän mennessä sisä- ja valtiovarainministeriö ovat hyväksyneet kiinteistösuunnitelman ja kahden miljoonan budjetin. Kymen Tuen kilpailuttamat suunnittelijat ovat työssään.
Mutta riittääkö hyväksytty kahden miljoonan budjetti, on asia erikseen. Ei riitä, arvioivat asiaa enemmän tuntevat. Kissan takkia käydään pienentämään, syntyyköhän vain kukkaro?
Toki aika ja energiaa on mennyt uudenlaisen organisaation eli suuren hyvinvointialueen synnyttämiseen. Ja paloaseman paikkaakin on mietitty tovi. Kun se on nyt päätetty rakentaa nykyiselle tontille, oman haasteensa tuo kova maaperä. Mutta hyvinvointialueella on uskoa siihen, että rakennus valmistuisi vielä 2025.
Peruspessimisti miettii, milloin kaivinkoneen kauha heilahtaa. Odottavan aika on pitkä.
Mervi Liimatainen
Kymenlaakson hyvinvointialueen varavaltuutettu