Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoro asumisen palvelujen kokonaisselvityksessä
Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoro Kymenlaakson aluevaltuustossa 19.11.2024
Arvoisat valtuutetut, kuulijat ja läsnäolijat
Asumisen palvelut muodostaa hyvinvointialueella noin 220M kokonaisuuden, mikä on noin viidesosan hyvinvointialueen talousarviosta. Tässä hyvinvointialueemme talousahdingossa on tarpeen ollut selvittää palveluasumisen kokonaiskuva, jotta tarvittavat tulevaisuuteen tähtäävät toimenpiteet voidaan suunnitella ja viedä päätöksentekoon unohtamatta päätösten taloudellista merkitystä.
Jotta markkinat toimivat, on meillä oltava sopivassa suhteessa asumisen palveluissa omaa palvelutuotantoa. Olemme tästä tehneet linjauksen, että oman tuotannon palvelupaikkoja tarvitsemme lisää jotta tasapaino markkinoilla säilyy.
Tämä 50/50 periaate oman ja yksityisen tuotannon välillä antaa hyvän tavoitearvon. Mutta pelkästään tavoite ei riitä, vaan seuranta ja läpinäkyvyys palvelujen hinnoissa on tärkeää. Systemaattisen tiedonkeruun avulla on mahdollista tehdä kustannuslaskentaa ja -vertailua eri palveluntuottajien välillä, oman tuotannon ja yksityisen tuotannon välillä. Painopiste palvelujen kustannustehokkaalle kehittämiselle löytyy tätä kautta. Meillä kyllä riittää vielä tekemistä tällä sektorilla.
Toinen palvelujen tuottamisen kulmakivi on ikäihmisten ympärivuorokautisessa palveluasumisessa olevien osuus yli 75-vuotiaiden ikäluokasta. Nyt kaavailluissa suuntaviivoissa osuus halutaan alentaa 6% lisäämällä yhteisöllistä asumista ja kevyempiä palveluasumisen muotoja. Tällä hetkellä osuus lienee 7-8% välimaastossa. Vähennystä nykyisiin palveluasumisen paikkoihin on tehtävä noin 160 vuoteen 2028 mennessä jotta tavoite toteutuisi.
Onko tämä realistista – sen tulevaisuus näyttää. Tosiasia on, että 75+ -ikäluokat kasvavat, eliniänodote kasvaa, jolloin myös odotusarvo asumisen palvelujen tarpeelle tulee kasvamaan. Haasteita, haasteita riittää. On syytä mainita, että 6%-kattavuustavoite ei ole uutta Kymenlaaksossa.
Palveluasumisen paikan valinnassa olemme hyväksyneet periaatteen, jossa asiakkaan toivomusta hoitopaikan sijainnista kunnioitetaan ja toivetta pyritään noudattamaan. Samalla kun pohdimme asumisjärjestelyjen rakentamista ja sijoittamista, niin meidän on syytä pitää huolta siitä, että tarjonta ja kysyntä hoitopaikan sijainnin suhteen kohtaavat mahdollisimman hyvin myös jatkossa.
Kaikissa asumispalveluissa, niin ikäihmisten, vammaisten kuin mielenterveys- ja päihdepalvelujen osissa, korostetaan kevyempien asumispalvelujen tarjonnan lisäämistä. Kun verrataan ympärivuorokautisiin palveluihin, niin kustannussäästö on huomattava.
Täytyy kuitenkin pitää mielessä, että kaikille kevyet palvelut eivät ole ratkaisu. Tarvitsemme paljon ohjausta, kokemusta ja näkemystä, ja selkeitä toiminnan suuntaviivoja, jotta tulevalle asukkaalle löytyy oma, hänen tarpeisiinsa sopiva ratkaisu, joka ei ole yli- eikä alimitoitettu.
Asumispalveluissa käytämme useita kuntien omistuksessa olevia kiinteistöjä, ja onkin erityisen tärkeää neuvotella kuntien kanssa avoimesti tulevista ratkaisuista. Erityisesti luovuttaessa vuokralaissuhteesta ovat ennakkoneuvottelut tarpeellisia. Samalla meidän on tarpeen käydä myös sisäistä keskustelua siitä, mitkä rakentamisinvestoinnit ovat välttämättömiä, ja missä tilanteessa voimme jatkaa vuokratilojen käyttöä. Tämä on tarpeen niin hyvinvointialueen kuin kuntien kestokyvyn kannalta. Kyse on samoista veronmaksajista, samoista palvelujen käyttäjistä, ja asia on yhteinen.
Kokoomusryhmä kiittää viranhaltijoita perusteellisesta ja varmasti varsin työteliäästä asumispalveluselvityksestä. Se antaa meille hyvää pohjatietoa ja suuntaviivoja tulevien päätösten tueksi.
Tapio Karvonen
Kokoomuksen Kymenlaakson aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja
Kymenlaakson aluehallituksen jäsen