Helena Puolakka: Omaishoito – Tärkeä strateginen osa-alue Ekhvan palveluissa
Etelä-Karjalassa on noin 12000 omaishoitajaa, joista vuonna 2023 omaishoidon sopimuksen tehneitä oli 1501 ja heistä yli 65-vuotiaita oli 876. Vuonna 2021 sopimuksen tehneitä oli 1659. (Thl, Sotkanet.fi 2004-2024). Trendi on ollut laskeva, mikä on huolestuttava ilmiö.
Omaishoito on arvokasta koko yhteiskunnalle ja ansaitsee arvostusta, tukea ja palveluita.
Omaishoidon yhteiskunnalle säästämän rahallisen edun on arvioitu olevan jo pelkästään ikääntyvien osalta 3,1 mrd. €/vuosi. Etelä-Karjalan Omaishoitajat ry on laskenut, että esimerkiksi 100 omaishoitajan irtisanoutuminen ja omaishoidettavien joutuminen ympärivuorokautiseen hoivaan lisäisi Ekhvan kustannuksia noin kuudella miljoonalla.
Omaishoitoa ohjaa laki omaishoidon tuesta. Tuella tarkoitetaan kokonaisuutta, joka muodostuu hoidettavalle annettavista tarvittavista sosiaali- ja terveyspalveluista sekä omaishoitajalle annettavasta hoitopalkkiosta, vapaasta ja omaishoitoa tukevista palveluista. Laki määrittelee minimihoitopalkkion ja vapaapäivien määrät. Hyvinvointialueet vuorostaan vastaavat, miten hoidettavan hoito järjestetään vapaan aikana ja miten muut omaishoitoa tukevat palvelut järjestetään. Tiedetään, että yleisesti vain noin 50 % käyttää vapaapäiväoikeuttaan. Yksi syy on, että olemassa olevista palveluista ei löydy perheelle sopivaa muotoa.
Työ on raskasta, kuormittavaa ja hyvin sitovaa. Ekhvan omaishoitajille teettämän kyselyn mukaan muun elämän rajoittuminen, sosiaalisten suhteiden kaventuminen kuin myös huoli tulevaisuudesta, omasta ja hoidettavan terveydentilasta olivat syitä, jotka vaikuttivat heikentävästi jaksamiseen. Omaishoitoa tukevien palvelujen kehittäminen huomioiden omaishoitajien yksilölliset tarpeet onkin avainasemassa, kun halutaan tukea omaishoitajia arjessa. Samaisessa kyselyssä kolmen kärkeen nousivat toiveet kuntoutuksesta, päivätoiminnasta ja erilaisista terapiapalveluista. Tässä kokonaisuudessa tärkeinä kumppaneina oman toiminnan rinnalla ovat yhdistykset ja yksityiset palveluntuottajat. Palvelusetelit ja henkilökohtaisen budjetin hyödyntäminen tuovat arvokasta valinnanvapautta omaishoitajille.
Nyt on meillä Ekhvassa näytön paikka, miten me järjestämme omaishoidon osana hyvinvointialueemme palveluita. Säästöpaineet eivät saa sokeuttaa näkemästä omaishoidon vaikuttavuutta!
Helena Puolakka
Etelä-Karjalan hyvinvointialueen valtuuston puheenjohtaja