Saara Kiventöyry: Voivatko kymenlaaksolaiset hyvin?
Ryhmäpuheenvuoro Kymenlaakson aluevaltuuston kokouksessa 9.4.2024
Alueellinen hyvinvointikertomus ja suunnitelma on laadittu vuosille 2020-2025.
Hyvinvoinnin – ja terveydenedistämisen lautakunta on tehnyt kertomukseen asiakirjapäivityksen helmikuussa 2023 vastaamaan hyvinvointialueen strategian mukaisia tavoitteita. Lautakuntien vaikutusmahdollisuuksia on valtuutettujenkin toimesta arvosteltu muun muassa julkisuudessa. On koettu, että ei päästä vaikuttamaan asioihin. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan tehtäviin kuuluu vastata strategisista linjauksista, vastata ja kehittää yhteistyötä neuvottelukuntien, järjestö- ja sidosryhmien kanssa, lautakunta ohjaa ja seuraa yhteistyötä kuntien kanssa, arvio ja seuraa vaikuttavuutta ja THL:n indikaattoreiden tilan kehittymistä. Hyte-lautakunta myös valmistelee alueellisen hyvinvointikertomuksen aluevaltuustokausittain ja raportoi siitä vuosittain.
Alueellisen hyvinvointikertomuksen vuosiraportti 2023 on hyvinvointialueen ensimmäinen ja arvioi hyte-työlle asetettujen välitavoitteiden toteutumista syksystä 2022-syksyyn 2023. Hyvinvointiraportin koostamiseen on osallistunut hyvin monialaisesti hyte-työryhmät, johon kuuluvat hyvinvointialue, kunnat, järjestöt, seurakunnat ja maakunnan liitto.
Kymenlaakson alueellisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen strategisiksi painopisteiksi on otettu mahdollisuus päihteettömään elämään, terveellisiin elintapoihin, hyvään mielenterveyteen, turvalliseen arkeen ja merkitykselliseen elämään. Tavoite on lisätä kymenlaaksolaisten hyvinvointia ja uudistaa hyte-toiminnan rakenteita niin, että se tukee myös hallitusohjelman tavoitetta siirtymisestä raskaista palveluista ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin.
Raportissa on hyvin kuvattu miten painopisteiden toteutumista seurataan. Erikseen on nostettu sekä positiivisia huomioita että kehitystarpeet. Resurssointi ennaltaehkäisyyn on haaste.
Lapset ja ikääntyvät on huomioitu omilla hyvinvointisuunnitelmilla ja raporteilla. Viime viikon kouluampumistapahtuman jälkeen lasten ja nuorten hyvinvointi ja ennalta ehkäisevät toimet ovat syystäkin nousseet erityshuomioon. Pääministeri Orpo otti kantaa sunnuntaina 7.4. kyselytunnilla kouluterveydenhuollon palauttamiseksi kunnille hyvinvointialueilta ja erityisen hybridiyksikön perustamiseen huonosti kouluun sopeutuville ja väkivaltaisille lapsille ja nuorille. Yhteistyö koulujen ja terveydenhuollon välillä on ollut haastavaa tietosuojasyistä ja tähän toivomme pikaista parannusta. Kymenlaaksossa lasten ja nuorten päihteiden käyttö on lisääntynyt, kun se muualla Suomessa on vähentynyt. Tähän puuttuminen on koulujen ja terveydenhuollon sekä kolmannen sektorin yhteistyönä erittäin tärkeää.
Työikäiset ja työssä käyvät ovat jääneet vähemmälle huomiolle hyvinvointikertomuksessa.
15-64-vuotiaita kymenlaaksolaisia on 86 000. Liikuntaresepti ja ehkäisevä päihdetyö koskettavat monia työikäisiä. Liikuntareseptiä ei tällä hetkellä voi yksityissektorilta tehdä kunnan liikuntaneuvontaan. Mielenterveys – ja päihdehoitoon nopea ja sujuva pääsy on kuitenkin myös haastavaa työssä käyville. Yhteistyötä yksityisen terveydenhuollon, työterveyshuollon ja hyvinvointialueen välillä on kehitetty, mutta sen syventäminen olisi kaikkien etu.
Ryhmämme kiittää hyvin koostetusta raportista, josta on hyvä jatkaa hyvinvointialueemme kehittämistä. Vaikka kehitettävää on ja pahoinvoinnin koetaan lisääntyneen, on hyvä kuitenkin muistaa, että suurin osa alueemme väestöstä kokee elämänlaatunsa hyväksi.
Saara Kiventöyry
Kymenlaakson hyvinvointialueen valtuutettu