Maarit Eskola-Heikkinen: Hoitajapula, lääkäripula ja rahapula!
Ja jos hyvinvointialueella saataisiin avoimia virkoja täytettyä eli palkallista henkilökuntaa lisää, niin rahapula vain pahenee. Fakta on kuitenkin se, että asiakkaat (varsinkin ikääntyvät) lisääntyvät ja henkilökuntaa tarvitaan!
Yhtälö on mielenkiintoinen. Ja sekin korostaa tosiasiaa, että hyvinvointialueella on löydettävä uusia tapoja tuottaa palveluita.
Monituottajuus on melkoisen yleisesti jo strategiaan hyväksytty. Yksityissektorilla nyt vain odotamme, milloin tämä kumppanuustoiminta aidosti alkaa!
Esimerkkinä selkävaivat, jotka ovat yksi yleisin tuki- ja liikuntaelinsairausryhmä. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet kokonaisuutena ovat myös mielenterveyssairauksien ohella yleisin syy työkyvyttömyyteen. On siis kyse isosta asiakasryhmästä, ja on helppo ymmärtää, että lääkärin vastaanotolla on paljon näitä ns. Tule-vaivaisia.
Fysioterapeutin suoravastaanottotoiminnasta väitellyt Eira Karvonen, terveystieteiden tohtori sanoo, että n. 90% tule-vaivaisista voisi mennä suoraan fysioterapeutin vastaanotolle. Usein tämä tarkoittaisi asiakkaalle nopeampaa pääsyä asianmukaiseen hoitoon. Fysioterapeutin työ on erittäin paljon halvempaa kuin lääkärin ( liiankin paljon!), mutta asiakaslähtöisesti säästö tulee nopeudesta. Ei tarvitse odottaa sairaslomalla hoitoon pääsyä, ja tämä on inhimillisestikin hyvä asia.
Yksityissektorilla on paljon osaavia fysioterapeutteja, joiden potentiaali pitäisi hyödyntää. Palvelusetelit olisi syytä ottaa käyttöön myös fysioterapiaan. Niiden käyttö on kustannustehokasta ja käytäntönä helpompaa kuin hankintamenettely. Palvelusetelit myös lisäisivät asiakaslähtöisyyttä ja valinnanvapautta.
Maarit Eskola-Heikkinen
Varavaltuutettu, Etelä-Karjalan hyvinvointialue
Toimitusjohtaja-työfysioterapeutti-yrittäjä vuodesta 1984