Helena Puolakka: Kohti vaikuttavampaa monituottajuutta
Etelä-Karjalan hyvinvointialueen silmälääkäripalveluiden hankinta ja ennen kaikkea sen hinta, on herättänyt keskustelua laajasti. Kolmen silmälääkärin työpanos tuo 315 000€ laskun kuukausittain EKHVA:lle. Lisäksi taloutta rasittaa lukuisten ostopalvelulääkäreiden kuin myös vuokralääkäreiden käyttö. Keskustelu sivuaa erittäin ajankohtaista asiaa eli todella haastavaa henkilöstön saatavuusongelmaa.
Kyseinen silmälääkäricase on myös seurausta tästä. Alueellamme on ollut jo vuosien ajan ongelmallista saada silmälääkäreitä sairaalaamme. Taustalla on ollut kyseisen erikoisalan pitkä historia toimia yksityisellä puolella.
Varsinainen syy, miksi juuri nyt jouduimme silmäterveyspalveluiden kohdalla tällaiseen tilanteeseen, johtuu viime hallituksen tekemästä soteuudistuksen lainsäädännöstä, jossa kokonaisulkoistus kiellettiin. Aiemmin meillä vastasi Terveystalo kokonaisuudessaan ostopalveluna silmätautien hoidosta hoitajien työpanos mukaan lukien, mutta 1.1.2023 alkaen uuden lain sanelemana se ei enää ollut mahdollista. Kornia tässä on se, että aiempi kokonaisulkoistus oli selkeästi edullisempi kuin nykyinen osaulkoistuksena toteutettu kolmen silmälääkärin palveluiden hankinta.
Silmätautien hoito on myös lakisääteistä palvelua ja hyvinvointialueen tulee se järjestää. Pakkotilanteen johdosta HVA joutui järjestelemään kyseiset palvelut uudella tavalla, osa julkisena yhteistyönä Päijät-Hämeen kanssa (ylilääkäri ja vaativat silmäleikkaukset) ja poliklinikka- ja päiväkirurgiset palvelut ostona. Lopputulemana halvin tarjous hyväksyttiin.
Tämä on hyvä esimerkki siitä, millainen markkinatilanne nyt on. Ylipäätään ollaan tilanteessa, jossa henkilöstövuokraus ottaa koko ajan isompaa roolia. Oikeutetusti kustannustenkasvu on herättänyt laajan keskustelun. Näinhän ei voi jatkua, mutta kuten kunta- ja alueministeri Ikonen on todennut, äkkiratkaisua on vaikea löytää. Ratkaisujen löytämiseksi pitää tehdä töitä myös hyvinvointialueilla.
Hyvinvointialuejohtaja Sally Leskisen johdolla koko johto, me poliittiset luottamushenkilöt mukaan lukien, on sitoutunut panostamaan erityisesti omaan henkilöstöön. Kisa työvoimasta on kova hyvinvointialueiden välillä ja siinä haluamme pärjätä. Tarvitsemme kuitenkin oman henkilöstön lisäksi myös kumppaneita, niin yksityisiä toimijoita kuin järjestöjä. Monituottajuusmallin hyödyntäminen edellyttää hyvin valmisteltua taustatyötä ja osaavaa hankintaa, jonka lähtökohtana tulee olla kumppanuuteen pohjautuvat yhteistyömallit ja palveluiden vaikuttavuus. Hankintojen tulee olla omaa toimintaa tukevia, hoidon jatkuvuutta edistäviä palvelukokonaisuuksia täydennettynä asiakkaiden valinnanvapautta edistävillä palveluseteleillä. Palvelustrategian mukaisesti tulevan vuoden aikana tullaan toteuttamaan hankintojen laajamittainen arviointi ja kehittäminen uudistamalla monituottajamallia kohti vaikuttavampaa yhteistyötä.
Helena Puolakka
Etelä-Karjalan hyvinvointialueen valtuuston puheenjohtaja (kok.)