Julkilausuma: Liikenteen kustannuksia ei saa lisätä

 

Kaakkois-Suomen Kokoomuksen mielestä liikenteen kustannuksia ei pidä lisätä.
Hallitus on taas nostanut liikenteen kustannuksia kiristämällä polttoaineveroa ja hallitusohjelmassa kaavaillaan uusista korotuksista.
Varsinkin harvaan asutuilla seuduilla liikkumisen kalleudella on kauaskantoiset, negatiiviset vaikutukset aluekehitykseen, työpaikkoihin ja palveluihin.  Perheiden, lasten ja nuorten harrastuksien kustannuksia lisää liikenteen ja autoilun kallis hinta. Liikenteen kustannusten nousu siirtyy kuluttajahintoihin ja korotuksen vaikutukset kohdentuu eniten pienituloisiin kulutustuotteiden hintojen myötä, mutta lisäksi myös esimerkiksi sote-kuluihin henkilökuljetuksien kautta.

Liikenteen kustannuksien muutoksissa on pystyttävä huomioimaan alueellinen ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus. Ruuhkaisten suurkaupunkien liikennepolitiikkaa ei pidä yrittää sovittaa pitkien välimatkojen alueille kuten Kaakkois-Suomeen. Jos Helsinkiin halutaan ruuhkamaksut, ei niillä tarvitse pelotella muuta Suomea.

Kaakkois-Suomen Kokoomus kannattaa ja kannustaa vähentämään liikenteen päästöjä sekä uudistamaan autokantaaSe ei kuitenkaan saa tapahtua autoilijoiden kustannuksella, vaan kannustavilla toimilla kuten poistamalla autovero portaittain. Päästöttömien autojen autoverosta on luovuttava ensin, jolloin verolla ohjataan valintaa autokaupassa. Biokaasulla saadaan polttomoottoreille helposti vähäpäästöistä elinaikaa tässä liikenteen murroksessa. Akkuteknologiat kehittyvät voimakkaasti ja vety on tulossa jo 2030-luvulla bensiinin, dieselin ja kaasun rinnalle. Nyt on aika valmistautua tulevaan, tehdä kuluttajaa ja kuljetusyrittäjiä kannustavia liikennepoliittisia päätöksiä.

Kaakkois-Suomen Kokoomus ry

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *