Saara Kiventöyry: Kymenlaakson alueellisesta hyvinvointiraportista
Viime aluevaltuustossa käsitelty hyvinvointiraportti on alueemme laatuaan toinen ja tämän valtuuston viimeinen. Itse olen saanut olla hyte-lautakunnan jäsen tämän kauden. Hyte-lautakunnan kokoukset ovat aina olleet erittäin hyvin koostettuja ja valmisteltuja, kuten tämä raporttikin.
Vuoden 2024 hyvinvointiraportti on koostettu aluevaltuuston strategian mukaisten painopisteiden mukaan. Verrattuna edelliseenkin vuoteen päihteiden käytön takia edelleen kuolee kymenlaaksolaisia enemmän kuin suomalaisia keskimäärin päihteisiin. Työikäisen väestön alkoholin käyttö on lisääntynyt, tupakointi ja kannabiksen käyttö on vähentynyt. Vanhemmuustaidot ovat heikentyneet ja vanhempien päihteiden käyttö on lisääntynyt ja se näkyy lasten ja nuorten pahoinvointina. Terveydenhuollossa on erittäin aktiivisesti otettu puheeksi alkoholin käyttö ja muiden päihteiden käyttö, Audit-kyselyjä on rekisteröity yli 12 000. Audit-kysely on yksi seurantatyökalu hyte-kertoimeen. Toivottavasti myös korkeat AUDIT-kysely pisteet johtavat myös aktiivisiin toimiin ja yksilön ohjaukseen ja seurantaan.
Kymenlaaksolaiset työikäiset kokevat terveytensä ja elämän laatunsa muuta Suomea huonommaksi, terveyden kannalta liikutaan liian vähän, ylipainoa on monella aikuisella. Tämän takia kymenlaaksossa kuollaan myös iskeemisiin sydän– ja verisuonisairauksiin useammin kuin muualla Suomessa. Liikuntalähetteiden määrä on koko ajan kasvanut ja yhteistyötä kunnan liikuntapalvelujen kanssa tiivistetty. Jos kymenlaaksolaiset saadaan paremmin liikkeelle ja edesautetaan parempaa elämän laatua, olisi siitä saatavat säästöt kymmeniä miljoonia ja useita pelastettuja ennen aikaisia kuolemia. Liikuntalähetteiden lisäksi myös kulttuurilähete on otettu käyttöön. Kulttuuri tunnetusti lisää parempaa kokemusta terveydestä ja hyvinvoinnista.
Ennaltaehkäiseviä palveluja tulee jatkossakin lisätä yhteistyössä kuntien kanssa, järjestöjä unohtamatta. Meillä on edelleen painopiste voimakkaasti kalliissa erikoissairaanhoidossa ja erityispalveluissa. Vuodessa ei voi odottaa merkittäviä parantumisia indikaattoreissa, mutta vuoden 2024 raportissa näkyy selkeästi, että on menty eteenpäin ja meillä on vähintäänkin parempi käsitys siitä, että miten ja mitä hyte-työtä tulee jatkaa. Itse olen varsinkin sosiaalisessa mediassa nähnyt useita Kymenlaakson hyvinvointialueen päivityksiä ja mainoksia ennaltaehkäiseviin palveluihin, viimeksi hyvinvointia.kymenhva.fi mainos, jonka alle on koottu taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutuksia ja linkit palveluihin hyvinvointialueellamme. Saman palvelun alta löytyy liikuntaan liittyvät sivut ja linkit sekä eri palvelun tarjoajat. Hyvinvointialueen tehtävä onkin rummuttaa ja mainostaa näitä palveluja, joita siis pääasiassa tarjoavat hyvinvointialueen ulkopuoliset toimijat. Raportissa oli tunnistettu myös, että osa hyvinvointialueen työntekijöistä ei tiedä mitä on hyte-työ ja kenelle ohjaus palvelujen piiriin kuuluu. Ennaltaehkäisyä ei voi kokonaan ulkoistaa muille, mutta tämä vapauttaa resurssia keskittyä siihen vaativampaan hyte-työhön ja puhtaasti sosiaali -ja terveydenhoidolliseen työhön.
Tämän valtuuston ja hyvinvointialueen strategiset painopisteet on valittu hyvin ja alueen kipupisteet on tunnistettu.
Jotta hyvinvointiraportti ei olisi pelkästään pahoinvointiraportti, täytyy todeta, että edelleen kuitenkin valtaosa väestöstä kokee terveytensä ja hyvinvointinsa vähintäänkin kohtalaiseksi.
Saara Kiventöyry
Kymenlaakson hyvinvointialueen valtuutettu