Jutta Hartikainen: Palveluverkko – Miten meni noin niin kuin omasta mielestä?
Palveluverkkoa on ratkottu tämän vuoden aikana sekä lautakunnassa että hallituksessa.
Hallitus vihelsi pelin poikki ja laittoi lautakunnassa jo kertaalleen kiertäneen palveluverkkoratkaisun uudelleen valmisteltavaksi. Hyvä niin – suuri kiitos hallitukselle tästä päätöksestä.
Palvelulautakunta käsitteli palveluverkkoratkaisua useaan otteeseen ja lisäksi jääviyskysymyksistä johtuen itseoikaisuna vielä pari kertaa lisää. Palvelulautakunnassa ollessaan palveluverkkoehdotus ei käytännössä muuttunut kertaakaan, vaikka lautakunta esitti runsaasti erilaisia kehittämisehdotuksia palveluverkon rakentamiseksi ja kehittämiseksi. Palveluverkkoratkaisu tuli palvelulautakuntaan karttaharjoituksena ja sellaisena se sieltä myös lähti hallitukselle.
Erilaisissa instansseissa toimineena en ole aikaisemmin törmännyt tilanteeseen, jossa luottamushenkilöorganisaatiossa viranhaltijat eivät noudata ollenkaan lautakunnan ohjeistusta. Ehkäpä tämä johtuu siitä, että hyvinvointialueen johtosäännön mukaan lautakunnilla ei ole varsinaista päätösvaltaa asioissa, vaan lähes kaikki päätösvalta on keskitetty hallitukselle. Kenties viranhaltijat ovat kokeneet lautakunnan ennemminkin rasitteeksi kuin arvokkaaksi työkaluksi palveluverkon rakentamisessa.
Ymmärrän toki, että kaikilla lautakuntalaisilla ei ole sote- ja pelastusalan substanssia, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö lautakunnassa olisi ollut esillä paljon hyviä ehdotuksia niin liikkuvista palveluista aina apteekkiyhteistyöhön ja omalääkärimalliin. Näitä ehdotuksia ei vain jostain syystä viety esitykseen. Näistä syistä johtuen myös katson, että alueellinen tasa-arvo ei toteutunut siinä palveluverkkoesityksessä, joka lautakunnasta lähti ja jonka hallitus ansiokkaasti torppasi.
Meillä olisi ollut alueena niin sanotusti tuhannen taalan paikka rakentaa palveluverkkoratkaisu puhtaalta pöydältä tarkastellen alueen väestöjakaumaa sekä väestön palvelun tarvetta. Mitkä ovat alueen erityispiirteet, millaista väestöä asuu alueella milläkin paikkakunnalla ja mitkä ovat heidän palvelun tarpeet. Nyt kyseessä oli lähinnä karttaharjoitus, jossa mentiin siitä, missä aita on matalin.
Nyt palveluverkkoesitys on uudelleen valmistelussa ja sitä varten on myös nimetty työryhmä joka koostuu viranhaltijoista sekä hallituksen ja palvelulautakunnan edustajista. Toivottavasti tämä herätys antaa uutta buustia palveluverkon rakentamiselle järkevämmältä pohjalta. Lisäksi tarvitaan myös hallintosäännön muutos, joka on tehtävä vielä tämän valtuustokauden aikana, jotta myös lautakunnilla ja valtuustolla on päätäntävaltaa ja jotta niiden tekemä työ otetaan vakavasti eikä pelkkänä kumileimasimena.
Jutta Hartikainen
Kymenlaakson hyvinvointialueen valtuutettu
Palvelulautakunnan puheenjohtaja jääviyskysymyksissä
TtT