Jussi Virsunen: Hallitus panostaa Kaakkois-Suomen kehittämiseen
Kokoomuksen päättäjät tiedostavat Kaakkois-Suomen haastavan tilanteen.
Paljon on tehty ja työ jatkuu.
Kannettu vesi ei kaivossa pysy. Juuri tämän tosiseikan tunnistaminen on saanut aktiiviset kaakkoissuomalaiset yritykset, kunnat ja henkilöt tarttumaan elinvoiman kehittämiseen konkreettisilla toimenpiteillä. Kiitoksen ansaitsevat kaikki tahot, jotka ovat päättäneet toimia.
Hallitus on vuonna 2024 myöntänyt itäiseen Suomeen EU:n alue- ja rakennepolitiikan rahoitusta yhteensä noin 111 miljoonaa euroa alueiden elinkeinorakenteen uudistamiseen sekä työllisyyden ja osaamisen parantamiseen. Lisäksi on varattuna reilu 300 miljoonaa euroa EU:n alue- ja rakennepolitiikan rahoitusta itäiseen Suomeen vuosille 2025-2027.
Liikenneinfran osalta hallituskauden aikana toteutetaan Kaakkois-Suomen osalta yli 300 miljoonan euron investoinnit. Tähän kuuluvat valtatie 15 (Rantahaka (Kotka) – Kouvola), valtatie 12 (Lahti–Kouvola) ja Karjala-rata (Imatra-Lappeenranta-Luumäki).
Kymenlaaksoon on myönnetty 9 miljoonan euron ja Imatran seudulle 4 miljoonan euron rahoitukset äkillisestä rakennemuutostilanteesta johtuen.
Naton maavoimien alaesikunnan sijoittuminen Mikkeliin on myös tärkeä turvallisuutta ja elinvoimaa lisäävä tekijä koko Kaakkois-Suomen kannalta.
Hallitus huolehtii, että energiaverkot eivät muodosta investoinneille pullonkauloja missään päin Suomea. Ja samall hallitus kiinnittää erityistä huomiota itäisen Suomen mahdollisuuksiin toteuttaa energiaintensiivisiä investointeja.
Korkeakoulutetun työvoiman lisäämiseksi hallitus on varautunut myöntämään korkeakouluille aloituspaikkojen lisäämiseen koko hallituskauden aikana on 41 miljoonaa euroa.
EU:n komission rahoituksella on käynnistynyt yhteistyössä OECD:n kanssa hanke Suomen itäisten alueiden strategiatyön tueksi ja uusien elinvoiman lähteiden löytämiseksi, aina Kymenlaaksosta Lappiin asti. Hanke toteutetaan aktiivisessa yhteistyössä alueiden kanssa ja kestää kevääseen 2025 saakka. Suomen hallitus vaikuttaa myös siihen, että uusi EU:n komissio valmistelisi erityisen rahoitusvälineen, jolla Itä-Suomen elinvoimaa voitaisiin vahvistaa.
Kaakkois-Suomen elinvoimaa lisääviin mahdollisuuksiin kuuluvat myös mm. teollisuuspolitiikkastrategia, merkittävien investointien edistämisen toimintamalli, investointien luvituksen sujuvoittaminen, puhtaiden teollisten investointien verohyvitys sekä TKI-rahoituksen -, aluehallinnon -, työmarkkina- ja TE-palvelu-uudistukset.
Olemme saaneet lukea useammasta merkittävästä investoinnista Kaakkois-Suomeen. Nämäkin uutiset osoittavat, että elinvoiman kehittyminen on edelleenkin kaakkoissuomalaisten omissa käsissä.
Kyse ei ole vain tulevaisuuden uskosta, vaan myös todellisesta tahdosta ja rohkeudesta tehdä asioita.
Jussi Virsunen
Puheenjohtaja
Kaakkois-Suomen Kokoomus