Ville Tanskanen: Edunvalvonta on tärkeää!
Edunvalvonta, vaikuttaminen, on toimintaa, jonka tavoitteena on muuttaa viestin kohteena olevan henkilön tai ihmisryhmän käsitystä jostakin asiasta. Poliittinen edunvalvonta on tärkeä osa yhteiskunnallista toimintaa. Se liittyy siihen, miten eri tahot pyrkivät vaikuttamaan poliittisiin päätöksiin ja lainsäädäntöön.
Tästä hyvä esimerkki on sairaalaverkkouudistuksen toisen vaiheen peruminen. Kenen tehtävä edunvalvonta on tällaisissa isoissa kysymyksissä? Se on varmaa, ettei se ole kenenkään yksittäisen henkilön tai organisaation tehtävä. Kukaan ei voi yksin ottaa kunniaa valmistellun päätöksen muuttumisesta. Meillä Etelä-Karjalassa tämä oli koko maakunnan yhteinen asia. Hyvinvointialueen viranhaltijat tekivät suuren työn selvittäessään sairaalaverkkouudistuksen toisen vaiheen vaikutuksia Etelä-Karjalaan. Luottamushenkilöt, kansanedustajat, maakuntaliitto, oppilaitokset, kunnat, kolmannen sektorin järjestöt ja yksityishenkilöt kontakteillaan olivat vaikuttamassa siihen, että meillä jatkuu laajan päivystyksen sairaala. Samanlaista edunvalvontaa tehtiin ympäri Suomea, jokainen tietysti omien vaikuttimien pohjalta.
Vaikka nyt haudattiin sairaalaverkkouudistuksen toinen vaihe, yhteistyötä ja työnjakoa eri hyvinvointialueiden välillä on silti jatkettava. Käynnissä olevat YTA-neuvottelut saavat entistä suuremman merkityksen, kun pakko poistui taustalta. Nyt on varmasti helpompi aidosti vaikuttaa eri alueiden väliseen työnjakoon. Näissä neuvotteluissa on mahdollisuus saadaan todellisia toiminnallisia uudistuksia sekä kustannusten hillintää.
Edunvalvontaa ja asioihin vaikuttamista on myös hyvinvointialueen vaaleissa äänestäminen. Hyvinvointialuevaalit pidetään seuraavan kerran jo 13.4.2025 yhdessä kuntavaalien kanssa. Puolueilla on ehdokashankinta jo täydessä käynnissä. Veikkaukseni on, että aika suuri osa nykyisistä valtuutetuista tulee vaihtumaan. Osa on varmasti turhautunut, kun asiat eivät muuttuneetkaan niin nopeasti, kuin oli itse ajatellut. Nykyisen lainsäädännön tulkinnan mukaan hyvinvointialueiden työntekijät eivät ole voineet päästä kaikille johtaville luottamushenkilöpaikoille. Se alentaa varmasti myös halukkuutta asettua ehdokkaaksi. Tähän olisi hyvä saada parempi ratkaisu ennen vaaleja.
Ehdokashankinta on erittäin tärkeä osa vaaleja. Toivottavasti ehdokkaiksi saadaan ihmisiä, joilla on kiinnostusta sosiaali-, terveys- ja pelastusalan asioihin. Kaikki ehdokkaat ovat yhtä tärkeitä, olivatpa he hyvinvointialueella käsiteltävien asioiden asiantuntijoita tai muuten asioista kiinnostuneita. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että jokainen pystyy sisäistämään päätettävät asiat, jos vain on valmis tekemään kovasti töitä.
Seuraavissa hyvinvointialuevaaleissa on tärkeä asettua ehdokkaaksi, koska aluevaltuustolla on edessä samat haasteet, kuin nykyisellä. Rahaa ja työntekijöitä on liian vähän tarpeeseen nähden. Tämä kaikki vaikuttaa palveluiden saatavuuteen ja laatuun. Etelä-Karjalassa nykyisellä valtuustokaudella pääteemat strategiassa ovat olleet henkilöstöön panostaminen, prosessit ja sujuvuus sekä palveluiden porrastus. Näiden teemojen sisällä ja näiden lisäksi on tehty paljon monia hyviä uudistuksia, joiden vaikutukset tosin näkyvät viiveellä. Yli 5 000 ihmisen organisaatiossa muutokset eivät tapahdu hetkessä. Joskus se voi viedä aikaa jopa vuosia. Paljon on jo tehty, mutta paljon on tehtävää jäljellä.
Usein kuulee sanottavan, että on vaalivuosi tulossa, eikä silloin voi tehdä vaikeita päätöksiä. Pelkäävätkö nykyiset valtuutetut paikkansa puolesta, jos tekevät oletettujen äänestäjiensä kannalta ikäviä päätöksiä?
Itse en ole koskaan ymmärtänyt tällaista ajattelua. Meidät on luottamushenkilöinä valittu tekemään hyvinvointialueelle päätöksiä. Joskus ne päätökset ovat ikävä tehdä ja ikäviä myös asukkaiden kannalta, mutta kokonaisuuden kannalta välttämättömiä. Tulevaan vaalivuoteen ei minusta voi vedota päätöksenteossa.
Olen ollut mukana ehdokkaana melko monissa poliittisissa vaaleissa. Koskaan en ole antanut vaalilupausta hoitaa jokin asia. Olen kertonut, mitä pidän tärkeänä ja mitkä asiat ovat lähellä minun ajatusmaailmaani. Jos se on kiinnostanut joitakin äänestäjiä, he ovat ehkä äänestäneet minua. Se, että ehdokkaiden pitäisi muodostaa oma mielipiteensä ja vaalilupauksensa oletettujen äänestäjien ajatusten mukaan, kuulostaa minusta oudolta. Toivottavasti tuleviin vaaleihin löytyy ehdokkaiksi ihmisiä, jotka pystyvät ajattelemaan omilla aivoilla, eivätkä vain myötäilemään yleistä mielipidettä.
Demokratiassa on se hieno piirre, että valtuustoon valitaan juuri ne ihmiset, joita äänestäjät haluavat. Jos nykyiset aluevaltuutetut tai heidän päätöksensä ei miellytä, silloin sinne voidaan valita uudet päättäjät.
Ville Tanskanen
Etelä-Karjalan hyvinvointialueen valtuutettu