Mira Ilmoniemi: Yhtään hoitajaa emme saa menettää
Sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta ilmenee, että hyvinvointialueilla työskentelee 224 000 työntekijää, ja tilastoista käy ilmi, että vuonna 2021 sote-palvelualan yrityksiä toimi noin 25 000 ja ne työllistivät yhteensä lähes 94 000 henkilöä. Nykyisten sotepalveluiden ylläpitoon tarvitaan karkeasti laskettuna 318 000 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista.
KEHA-keskuksen sivuilta käy ilmi, että Suomen sote-palvelujärjestelmä on hyvin sairaanhoitajavetoinen verrattuna esimerkiksi Etelä-Euroopan maihin.
”Suomalainen sote-palvelujärjestelmä vaatii paljon hoitajia toimiakseen. Siksi hoitajapula näyttäytyy meillä entistä haastavampana. Henkilöstön riittävyyden turvaaminen hyvinvointialueilla on äärimmäisen tärkeä, ehkä jopa alan keskeisin haaste ratkaistavaksi”, toteaa sote-alan kehittämisasiantuntija Terhi Tevameri KEHA-keskuksesta.
Kiitoksia nykyhallitukselle, ettei ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoitusta enää kaavamaisesti nosteta, tämä tuo hieman helpotusta hoitajapulaan. Jotta voimme turvata tulevaisuudessa riittävästi hoitajia sosiaali- ja terveyspalveluihimme, tulee meidän mielestäni jatkossa entistä enemmän keskittyä seuraaviin asioihin:
- Olemassa olevien hoitajatyöresurssien hyödyntäminen yksityisen sektorin kumppanuuksilla sekä suorilla ostopalveluilla tai palveluseteleillä
- Tehtävänkuvien läpikäynti niin, että avustava henkilökunta jakaa osan hoitajien työmäärästä
- Työhyvinvointi ja johtaminen niin, että työntekijät jaksavat työssään eläkeikään saakka
- Ulkomaalaisen työvoiman rekrytointi
Mira Ilmoniemi
Etelä-Savon hyvinvointialueen valtuutettu, aluevaltuuston 1.varapuheenjohtaja