Liisa Heikkinen: Tasapainoa päätöksenteossa ja turvallisuudessa
Hyvinvointialueet ovat saapuneet muuttamaan terveys- ja sosiaalipalveluiden maisemaa Suomessa. Niiden tavoitteena on tarjota kansalaisille entistä parempaa ja saumattomampaa palvelua, mutta miten tämä toteutuu erityisesti mielenterveyspotilaiden ja kuntoutujien kohdalla?
Kodinomainen asuminen ja turvallisuus ovat keskeisiä tekijöitä, kun puhumme mielenterveyspotilaiden ja kuntoutujien hyvinvoinnista. Hyvinvointialueiden onkin varmistettava, että nämä henkilöt saavat tarvitsemaansa tukea ja hoitoa, mutta samalla heidän oikeutensa ja yksityisyytensä säilyvät. Kodinomainen ympäristö, yhteisöllisyys, yhdessä tekeminen ja turvallisuuden tunne edistävät kuntoutumista ja hyvinvointia. Lisäksi vuosia samassa paikassa asuneen mielenterveyspotilaan on hyvä jatkaa ”omassa kodissaan” niin pitkään kuin se on terveydellisesti mahdollista. Monissa asumispalveluyksiköissä on valmius ja ammattitaito hoitaa asukas myös saattohoidossa. Kaikilla mielenterveyskuntoutujilla ei ole omaisia tai muita läheisiä, vaan yksikön työntekijöistä on tullut ne ”tärkeimmät ihmiset” kuntoutujan elämään. Jokaisella kuntoutujalle on muodostunut oma paikkansa yhteisössä. Yhteisöllisessä asumisessa kuntoutujat auttavat toinen toistansa.
Hyvinvointialueiden on varmistettava, että yrittäjät kohtaavat tasapuolisen kohtelun. Yrittäjien rooli terveys- ja sosiaalipalveluiden tuottajina on kohtalaisen isoa ja mahdollisesti kasvavaa, sekä heidän panoksensa on korvaamaton hyvinvointialueiden toiminnassa.
On tärkeää, että yrittäjät saavat oikeudenmukaisen palkkion palveluistaan ja että heidän ammattitaitoaan arvostetaan. Yrittäjyys ja julkinen palvelu voivatkin toimia rinnakkain hyvinvointialueilla. Julkisen sektorin tarjoamat palvelut täydentävät yrittäjien tarjoamia palveluja, ja päätöksenteossa on otettava huomioon molempien osapuolten vahvuudet ja tarpeet. Näin varmistetaan, että jokainen kansalainen saa tarvitsemaansa tukea ja hoitoa, oli kyse sitten julkisista tai yksityisistä palveluista.
Hyvinvointialueiden tavoitteena on luoda terveys- ja sosiaalipalveluista entistä toimivampia ja ihmisläheisempiä. Tämä edellyttää tasapainoista päätöksentekoa, jossa turvataan mielenterveyspotilaiden ja kuntoutujien oikeudet ja tarpeet, samalla arvostaen yrittäjien panosta ja tarjoamalla heille tasapuolinen kohtelu. Näin rakennetaan yhteiskuntaa, jossa jokainen voi kokea olonsa turvalliseksi ja tuetuksi, oli tilanne mikä tahansa.
Liisa Heikkinen
Etelä-Savon hyvinvointialueen valtuutettu