Jyri Hänninen: Rahoituksen pokeripeli ja hyvinvointialueen tulevaisuus?
Uudet hyvinvointialueet ovat kohdanneet ensimmäiset toimivuustestinsä. Koko Suomessa hyvinvointialueiden menot ylittävät rahoituksen. Vaikka voimme päättää rahojen käytöstä, valtion rahoitusehdot, erityisesti investointien osalta, rajoittavat liikkumavaraa. Itsemääräämisoikeus on vain käsite, jos rahoitus estää uudistamisen.
Sairaaloiden ja päivystysten kohtaloa arvioinut työryhmä ehdotti keskussairaaloiden määrän vähentämistä 5-8:aan nykyisen viidentoista sijaan. Etelä-Karjalan hyvinvointialueella alkoi keskussairaalan eloonjäämistaistelu ilman käsitystä tarkoista pelisäännöistä.
Hyvinvointialuejohtajat kritisoivat vaikutusanalyysin puutetta, erityisesti taloudellisten vaikutusten osalta. Etelä-Karjalan hyvinvointialuejohtaja Sally Leskinen ihmetteli erityisesti euromääräisen vaikutusanalyysin puutetta. Myös Kanta-Hämeen hyvinvointialuejohtaja Olli Naukkarinen kritisoi (HS 15.1.2024) valmistelua: ”Ylhäältä käsin tullut esitys keskussairaaloiden määrästä ei luo vakautta vaan kaaosta. Hyvinvointialueet ovat toimineet vasta vuoden. Kaikki on muutenkin tosi epävarmaa ja kesken.”
Onko strategian toteuttamisesta ylipäätään tullut rahoituksen pokeripeliä alueiden ja valtion välillä? Onko valtio luotettava ja ennustettava yhteistyökumppani hyvinvointialueille? Saako osa hyvinvointialueista parhaat jokerikortit ja osa häviää pelin kadoten kartalta? Tuleeko täyskäsi uusiin palvelurakenteisiin panostamalla vai kulujen äkkijarrutuksella valtionhallinnon vaatimusten mukaisesti?
Epävarmuuden oloissa meidän tulee uskoa kykyihimme Etelä-Karjalassa: parantaa palveluja, tehostaa toimintaa, panostettava henkilöstöön, pidettävä avoin vuoropuhelu valtionhallinnon suuntaan ja rakennettava luottamusta. Syy on yksinkertainen: muuta vaihtoehtoa ei ole. Yhteistyö alueiden välillä korostuu edelleen.
Luottamuksen hintalappuna on johdon ja päättäjien jatkuva epävarmuus ja kontrollin väheneminen. Matemaatikko John Allen Paulos on todennut, että epävarmuus on ainoa varmuus, joka on olemassa, ja tieto siitä, miten elää epävarmuuden kanssa, on ainoa turva. Tämä sopii ohjenuoraksi myös Etelä-Karjalan hyvinvointialueelle. Voima piilee epävarmuudessa ja voi muuttua kyvyksi toimia hetkessä.
Pidetään parhaat pelikortit omissa käsissä olemalla innovatiivisia, dynaamisia ja yhteistyökykyisiä. Etelä-Karjalan hyvinvointialueen tulevaisuus rakennetaan loppujen lopuksi omilla teoilla.
Jyri Hänninen
Etelä-Karjalan hyvinvointialueen valtuutettu ja hallituksen jäsen