Miia Hämäläinen: Aluevaltuustosta tervehdys
Se oli jännittävä tammikuun ilta vuonna 2022, oliko minut todella valittu aluevaltuustoon? Pääsisin mukaan rakentamaan uutta organisaatiota, joka vastaisi Etelä-Savolaisten sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimesta. Yhteistyötä tehtäisiin nyt koko maakunnan kanssa. Uusia ratkaisuja asukkaiden parhaaksi.
Todellisuus iski vasten kasvoja varsin nopeasti. Rahaa ei olisi, työntekijätkään eivät riittäisi ja ristiriitoja Itä- ja Länsi-Savon kesken näytti olevan. Keltanokkavaltuutetulle tuli epätoivoinen olo.
Siitä lähdettiin. Luotiin strategiat ja visiot. Hyvinvointialue sai lempinimen Eloisan ja moton ”Myö yhessä”. Haluamme uskoa tulevaan ja luoda terveyttä ja turvaa Etelä-Savoon. Tässä meitä on vienyt eteenpäin työhönsä motivoituneet viranhaltijat, jotka etsivät uusia ratkaisuja toimia sekä kuuntelevat alueelta tulevaa palautetta. Ammattitaitoinen henkilökunta, joka kaiken muutoksen myllerryksessä hoitaa työnsä ja on vielä innokas kehittämään sitä. Uudistuksia ja sopeutusta olisi luvassa, mutta niistä selvittäisiin.
Loppukesästä valtion puolelta haasteita heitettiin kuitenkin meille lisää, vielä pitäisi 50 miljoonaa säästää kaiken jo valmiiksi suunnitellun sopeutuksen lisäksi. Kaikki toimialat joutuvat kaivamaan omalta tontiltaan vielä lisää säästöjä. Voisi sanoa, että kaikkiin sattuu. Valtuusto aloitti leikkauksista keskustelun pelastustoimen säästöistä viime kokouksessaan samalla kun pelastustoimen palvelutasopäätös hyväksyttiin. Tunteita herättävä aihe, sillä turvallisuus koskettaa meitä kaikkia. Tiukkaa keskustelua käytiin sopimuspalokuntien varallaolon supistamisesta. Osassa paloasemia on tähän mennessä ollut kaksi varallaolijaa ja jatkossa heitä olisi vain yksi. Vähennykset tehdään niillä paikkakunnilla, joille on tehty muita satsauksia valmiuteen. Turvallisuuslautakunnan puheenjohtajana olen saanut perehtyä pelastustoimeen ja sen tekemään työhön syvällisemmin. Sen myötä arvostus sopimuspalokuntien toimintaan on kasvanut entisestään. Voitte uskoa, että oli vaikea kannattaa esitystä sopimuspalokuntien varallaolon supistamisesta. Tarjolla olleista vaihtoehdoista tämä oli kuitenkin hyvin perusteltu ja siksi muihin säästövaihtoehtoihin verrattuna vähiten huono vaihtoehto. Etelä-Savon osalta puhutaan kuitenkin varallaolon supistamisesta, kun huhut kertovat joidenkin hyvinvointialueiden luopuvan siitä täysin. Jatkossa joudumme kuitenkin turvallisuuslautakunnassakin etsimään lisää säästöjä. Luotamme kuitenkin viranhaltijoiden ammattitaitoon ja näkemyksiin löytää vaihtoehtoja, joista keskustelujen myötä löydämme alueellemme sopivat ratkaisut. Tässä yhteydessä haluan kuitenkin korostaa, että sopimuspalokuntien työtä arvostetaan ja se osoitetaan mm. sillä, että hälytykselle lähtijöille maksettava korvaus eli hälytysraha on nelinkertaistettu.
Terveyspalveluiden uudistaminen onkin sitten jo uuden pohdiskelun paikka. Uudistus näkyy jo ikävä kyllä terveysasemien aukiolojen supistumisena, etenkin meillä täällä pienimmillä paikkakunnilla. Näkisin tässä kuitenkin sen positiivisen puolen, että kuntia ja kuntalaisia kuultiin kun toimipisteverkosto ei supistunut niin paljoa kuin alun perin oli suunniteltu. Palvelut halutaan säilyttää lähellä, vaikka se haastavaa onkin näin harvaan mutta kauttaaltaan asutulla alueella. Eloisa ymmärtää olevansa muutakin kuin kaupungit ja sen että täällä maaseudullakin asutaan ja tarvitaan palveluja. Muistetaan myös se, että parhaimmillaan hoitajan tai lääkärin vastaanotolle pääsee omalta kotisohvalta digipalveluiden kautta. Terveystoimen uudistuksiin on hyvä palata, kun valtuusto on hyväksynyt talousarvion vuodelle 2024.
Eloisa tulee järjestämään palveluita paljonkin eri tavalla kuin aiemmin. Leikkauksiakin tulee jatkossa, ikävä kyllä, mutta haluamme pitää Etelä-Savon eloisana seuraavillekin sukupolville. Kokeneempi konkari sanoikin tsemppauksena, että jos muutos ei kirpaise, ei se ole riittävän suuri. Näin kai se on.
Miia Hämäläinen