Tuula Lindh: Ekhvan vuodepaikkojen vähentäminen saattaa olla riski keskussairaalalle
Ei ole kulunut kuin muutama vuosi siitä, kun saatiin uusi sateenkaarisairaala rakennettua ja nyt sieltä ollaan jo vähentämässä 34 paikkaa. Onko se järkevää?
Asiaa on perusteltu säästötoimilla ja leikkaushoitokäytäntöjen tehostumisella.
Kaikki vähentämisen vaikutukset eivät ole heti näkyvissä. Voi käydä niin, että
vaativampia tekonivelleikkauksia voidaan hoitopaikkojen puuttuessa joutua tekemään yliopistosairaalassa ja hinta on helposti kaksin-kolminkertainen verrattuna omaan sairaalaan. Eikö nyt olisi tärkeää kehittää ja laajentaa leikkaustoimintaa omassa sairaalassa, kun siihen on sen vaatimat tilat rakennettu? Aina on edullisempaa hoitaa leikkauspotilaat yhdellä hoitojaksolla kotikuntoisiksi. Jos leikkausosastolta joudutaan siirtymään kuntoutusosastolle, niin yleensä hoitojakso pitenee 1-2 vrk siirtobyrokratian takia.
Kun keskussairaaloiden määrää tullaan lähivuosina tarkastelemaan uudelleen, niin nyt ei ole oikea aika ryhtyä supistamaan erikoissairaanhoidon toimintaa. Säästöjä saadaan mieluummin perusterveydenhuollon toimintaa parantamalla esim. omalääkärimallilla.
Tällä mallilla potilaat saadaan hoidettua nopeammin ja kustannustehokkaammin. Väestön ikääntyessä tekonivelleikkauksia vaativia potilaita tulee runsaasti lisää.
Kun kirurgia kehittyy niin leikkausten määräkin kasvaa.
Alijäämien kattamisvelvoitetta pidetään jatkuvasti esillä, vaikka tosiasia on, että vain harva hyvinvointialue pystyy siihen vuoteen 2028 mennessä. Liika säästäminen voi näivettää keskussairaalan toimintaa. Säästö onnistui – keskussairaala menehtyi.
Tuntuu pahalta, että 34 paikan vähennys kohdistuu juuri erikoissairaanhoidon osastoihin ja henkilökuntaan. On varauduttava eri tilanteisiin mm. suuronnettomuuksiin, joista voi tulla useita pitkiä hoitojaksoja vaativia potilaita. Nämä olisi hyvä pystyä hoitamaan omassa sairaalassa. Osaava henkilökunta on yrityksen tärkein voimavara ja heistä on pidettävä kiinni. Uhkana on, että sairaalan imago heikkenee ja osaavaa henkilökuntaa hakeutuu muualle töihin. Tätä me emme halua.
Säästäminen ja tehostaminen ovat tärkeää, mutta nyt on kysymys keskussairaalan tulevaisuudesta!
Tuula Lindh
Etelä-Karjalan hyvinvointialueen valtuutettu