Maarit Eskola-Heikkinen: Hyvinvointialue ja yhteiskuntavastuu
Hyvinvointialueet ovat merkittäviä yhteiskunnallisia toimijoita omilla alueillaan. Erityistä painoarvoa ja vastuuta toiminnalle tuo se, että toiminta tapahtuu verorahoilla. Siksi on erittäin merkityksellistä, mitä rahoilla tehdään ja miten toimet vaikuttavat ympäristöön.
Terveys, toimintakyky (niin fyysinen kuin sosiaalinenkin) ja turvallisuus ovat arvoja, joita meistä moni pitää ehkä kansalaisoikeutenaankin ja julkisen palvelutarjonnan itsestäänselvyytenä. Ehkä joskus on ollutkin parempiakin aikoja, jolloin helposti tarjonta paisuu ja kaikki palvelut eivät ole ehkä ydintarpeita. Tätä arvokeskustelua, ja vastuullisia valintoja tarvitaan nyt, kun ne paremmat ajat ovat mennyttä aikaa.
Nostan esiin Suomessa vakiintuneen toimialan: yksityiset, pienet sote-palveluiden tuottajat. Perinteisesti alan yritykset ovat mikroyrityksiä, työllistävissä yrityksissä tyypillisesti 1-3 työntekijää. Kokonaisuutena alan yritykset ovat kuitenkin merkittävä työllistäjä- ja työnantajaryhmä.
Nyt monella hyvinvointialueella tuntuu olevan tavoitteena oma tuotanto. Samalla puhutaan toimintojen kehittämisestä ja asiakaslähtöisistä ketteristä palveluista. Yksikkökustannusten läpinäkyvyys kertoisi hyvinvointialueelle ja meille kaikille veronmaksajille, mitä palveluita kenenkin kannattaa tehdä.
Jos hyvinvointialueet lopettavat ostopalvelut ja nostavat esim. omien terapeuttien palkkoja tasolle, mitä yksityissektori ei pysty tarjoamaan, niin seuraukset voivat johtaa jopa k.o. toimialan yritystoiminnan loppumiseen! Tämä on vakava seuraus ja melkoinen resurssien menetys.
Edelleen oletan meillä kaikilla: hyvinvointialueen työntekijöillä ja meillä muilla maakunnan asukkailla (lue: hyvinvointialueen palkanmaksajilla) olevan sama tavoite: mahdollisimman laadukkaita palveluita asiakaslähtöisesti.
Maarit Eskola-Heikkinen
Etelä-Karjalan hyvinvointialueen varavaltuutettu
Fysioterapiayrittäjä