Helena Puolakka: Osallisuus osana päätöksentekoa
Pekka Kauppinen peräänkuulutti mielipidekirjoituksessaan (ES 15.2.2025) meitä luottamushenkilöitä pohtimaan päätöksiä tehdessämme, mikä on kuntalaisen toive ja mielipide. Kirjoitus sisälsi oleellisen muistutuksen edustuksellisesta demokratiasta.
Me poliittiset luottamushenkilöt olemme kuntalaisten äänen tuojia päätöksentekoon. Toinen kysymys sitten on, miten me saamme kuntalaisten äänen kuuluviin osaksi päätöksentekoa ja onko meillä päätöksentekoon riittävästi tietoa, millaiset vaikutukset tekemillämme päätöksillä tulee olemaan palveluiden käyttäjille, sidosryhmille ja vaikkapa maakuntamme elinvoimalle.
Soteuudistus on haastanut hyvinvointialueet uudistamaan palvelurakenteitaan ja etsimään entistä vaikuttavampia tapoja järjestää palveluita tiedolla johtaen ja asiakaslähtöisyys huomioiden. Hyvinvointialuelain ohjaamana on havahduttu uudella tavalla pohtimaan myös asukkaiden osallisuuden merkitystä niin palveluiden kehittämisessä kuin päätöksenteossa. Niin myös meillä Etelä-Karjalan hyvinvointialueella.
Ensiaskeleet on nyt otettu. Strategiset linjaukset osallisuuden toteuttamisesta läpi leikaten koko hyvinvointialueen toiminnan on kirjattuna niin palvelustrategiaan kuin hallintosääntöön, joita täydentää vielä erillinen osallisuusohjelma. Valtuustokauden aikana on myös rakentunut osallisuuden toimintamalli kuin myös vakioitu toimintamalli ennakkovaikutusten arviointiin. Jatkon kannalta oleellista on, kuinka toimintamallit siirtyvät konkreettisiksi toimenpiteiksi ja aidoksi osaksi toimintakulttuuria siten, että ne tuovat enemmän lisäarvoa niin palveluiden kehittämiseen kuin päätöksentekoon.
Nyt on aika ottaa seuraavat askeleet. Valtuutetuilla on oikeus edellyttää laadukasta valmistelua, jossa eri vaihtoehdot ovat huolella punnittuja ja joissa asukkaiden ja asiakkaiden ääni tulee aidosti huomioon otetuksi. Itsestään tämä ei toteudu. Tarvitaan koko organisaation sitoutumista uudenlaiseen toimintakulttuuriin, jota kohden Ekhva on nyt tavoitteellisesti suuntaamassa. Tulevien valtuutettujen kannattaa myös pitää mielessään, että juuri aluevaltuustolla on lakisääteinen vastuu pitää huolta monipuolisista osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksista.
Helena Puolakka
Etelä-Karjalan aluevaltuuston puheenjohtaja